J. Visser, M. Dicke, A. Van der Zouwen (red.), Nederlandse Ondernemers 1850-1950. ISBN 978.90.5730.658.7.

Een snelle, onderhoudende manier om veel te weten te komen van spraakmakende ondernemers uit het verleden. Naast biografische gegevens wordt ook de onderneming belicht.

Veel van die ondernemingen bestaan nog (Philips, Unilever, Van Lanschot, Van Bommel) anderen zijn ter ziele of opgegaan in andere firma’s (Van Abbe, Van Doorne’s, Fongers).

Kort en leesbaar

De biografieën zijn kort (1500-2000 woorden) en makkelijk leesbaar. Foto’s vullen het tijdsbeeld aan. Er wordt per biografie een bronnen- en literatuurlijst gegeven. Dat maakt dat de boeken zowel geschikt zijn voor degene die vlak voor het slapen nog iets interessants wil lezen (‘nachtkastliteratuur’) als voor degene die meer van de ondernemer en zijn bedrijf wil weten.

Serie

Zesdelige reeks, per deel €39,50, cassette met alle delen €225,-. Verschijnt jaarlijks in het najaar. Reeds verschenen: deel Noord-Brabant, Limburg en Zeeland, deel Gelderland en Utrecht, het deel Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel, het deel Noord- en Zuid-Holland, het deel Amsterdam. Het deel Rotterdam verschijnt in 2014. In ieder deel staan ongeveer 50 biografieën.